1-700-700-655 חודש מתנה

מדרגות מס

הכירו את מדרגות המס

מס הכנסה הוא מס המוטל על ידי המדינה על ההכנסה של יחידים ותאגידים, ובפועל המס מוטל על הרווח. המס משפיע על כל אדם או עסק בצורה ממשית. המדינה גובה מס הכנסה מאזרחיה על מנת לעשות בו שימוש למימון שירותים חיוניים לתפקודה של המדינה ולמען רווחת התושבים. מס זה חל על כל סוגי ההכנסות של יחידים והוא מחושב באופן שנתי ובשיעורים קבועים המוגדרים בפקודת מס הכנסה. 

כאמור, מס הכנסה חל רק על ההכנסה החייבת במס, כלומר סך הכנסותיו של היחיד, וניתן להפחית מההכנסה החייבת הוצאות מוכרות, הפסדים מוכרים לצורכי מס וניכויים אישיים. חשוב לציין כי בישראל שיטת המיסוי היא פרוגרסיבית, כמו במדינות רבות בעולם, כלומר המס מוטל לפי מדרגות, וככל שההכנסה החייבת גדולה יותר כך שיעור המס השולי גדול יותר. כמו כן, המס חל על הכנסתו של תושב ישראל שהופקה או צמחה בישראל או בחו”ל ועל ההכנסה של תושב חוץ שהופקה או צמחה בישראל מעסק, משלח יד, שכר עבודה, דיבידנדים, ריבית, זכויות יוצרים ופטנטים.

 

מהן מדרגות מס?

הביטוי מדרגות מס הכנסה מתייחס לאופן חיוב תושבי ישראל במס הכנסה מיגיעה אישית. מדרגות מס הכנסה הן שיטה לחישוב מס בעל אופי פרוגרסיבי, כלומר בהתאם לגובה ההכנסה, וזאת בשונה ממע”מ שהוא מס קבוע בשיעור של 17% החל כמעט על כל מוצר ושירות שאדם רוכש. לדוגמה, אדם הרוכש טלוויזיה בסך 2,000 ₪ ישלם 17% מע”מ וזאת בדומה למי שירכוש טלוויזיה בסך 20,000 ₪.

לעומת זאת, כאשר מדובר על מס הכנסה מדרגות, מי שמרוויח 2,000 ₪ בחודש ישלם מס באחוז נמוך ממי שמרוויח 20,000 ₪ בחודש. מדרגות מס הכנסה על פיהן מס הכנסה עורך חישוב מס, גדלות בהתאם לגובה המס, כאשר המדרגה הגבוהה ביותר מבין מדרגות המס היא 50% עבור חלק הכנסה גבוה באופן יחסי, ואילו הנמוכה ביותר מבין מדרגות המס, לטובת חישוב מס היא של 10%.

 

בעבור מה אנחנו משלמים?

המדינה מטילה מס הכנסה בהתאם לשיטת מדרגות המס הקבועה בפקודה, ומי שהכנסתו גבוהה משלם יותר מס. גביית המס מסייעת למדינה לממן את שירותיה הניתנים לאזרחים. מקורות המימון של שירותי המדינה הם בחלקם הארי סכומי המס הנגבים על ידה. חשוב לדעת כי המיסים הנגבים על ידי המדינה מגוונים ואינם אך ורק מס הכנסה מדרגות, ובפועל יש מיסים ישירים החלים על ההכנסה והרווחים ומיסים עקיפים החלים על הוצאות, למשל מע”מ, מס קנייה, מכס וכד’.

כך למשל, המדינה גובה בין היתר מס קניה מכל אדם שרוכש רכב חדש, מס על הדלק, מס קניה המכונה מע”מ על מרבית הקניות שעושה כל אזרח, מס על מכירת דירה, מס על קניית דירה, מס על רווחי ריבית, מס על רווחי זכייה בהגרלות, מס חברות ומס על תמלוגים. גם בחלק ממיסים אלו נהוגה שיטה של מדרגות מס, כגון במקרה של מיסי המקרקעין שהם מס רכישה ומס שבח.

 

מתי מחויבים לשלם מס?

כעיקרון, מועד תשלום המס אל מס הכנסה, לאחר חישוב מס על בסיס מדרגות מס הכנסה המפורסמות ביחס לאותה שנה, הוא שנתי. יחד עם זאת, ישנם הליכי גביה של מס טרם סיום שנת המס. כך, כאשר מדובר בשכיר, הליך גביית המס נעשה במסגרת ניכוי מס במקור במשכורת של כל חודש על ידי המעביד, ואילו כאשר מדובר בעצמאי, בעל העסק הוא מי שמחויב בדיווח על הכנסותיו.

העצמאי לעומתו, נדרש לדווח באופן דו חודשי על מחזור הכנסותיו בחודשיים אלו, ללא חישוב מס ולשלם עליהם מס בשיעור קבוע, ללא קשר למידת היקף החבות שלו במס על פי מדרגות המס. תשלום זה נקרא תשלום מקדמות כאשר אחוז המקדמות נקבע על ידי רשות המיסים עם פתיחת התיק, והוא מתעדכן במהלך השנים לאחר שמתקבלת אינדיקציה הודות היקף הכנסותיו של אותו עסק.

תשלום המקדמות נעשה עבור כל חודשיים שינואר ופברואר הם החודשים הראשונים, ובסך הכול 6 תשלומי מקדמות בשנה. תשלום המס השנתי נעשה לאחר עריכת שומה סופית על ידי פקיד השומה של מס הכנסה באזור מגוריו של הנישום. השומה נעשית על סמך מדרגות המס על בסיס הדו”ח השנתי אשר נדרש להיות מוגש ב- 31 לאפריל של שנת המס העוקבת.

עם זאת, ניסיון העבר מלמד כי מס הכנסה מפרסם בתום שנת המס מועד מסוים מאוחר יותר לשם הגשת הדוח השנתי. כמו כן, מס הכנסה הפך בשנים האחרונות את חובת ההגשה של הדו”ח השנתי למקוונת עבור חלק מהעסקים, מה שהופך את הליך הגשת הדו”ח לפשוט ומהיר יותר.

 

האם יש הבדל בין שכיר לעצמאי?

עצמאים, לרבות עוסק מורשה או עוסק פטור, חייבים להגיש דו”ח שנתי למס הכנסה, הדוח כולל פירוט הכנסות בשנת המס הקלנדרית, ופקיד השומה עורך שומה סופית ומחשב את המס שחל על העצמאי על בסיס מדרגות המס. אם העצמאי שילם במהלך שנת המס יותר מס ממה שהיה עליו לשלם בפועל – הפער שבין סכום המקדמות לשומה הסופית יוחזר לבעל העסק. השכיר לעומתו, מקבל לידיו לאחר תום שנת המס טופס 106 ובו מפורטות הכנסותיו וגובה המס שנוכה משכרו.

ייתכנו מקרים שבהם גם מי שמועסק כשכיר יימצא כמי ששילם מס באופן עודף (מס יתר). הסיבה לכך היא שניכוי המס במקור מהשכר החודשי נעשה בגין כל חודש באופן ספציפי וייתכן מצב שבו אדם מסוים הרוויח בחלק מהחודשים של שנת מס מסוימת שכר גבוה ובחלקם האחר שכר נמוך או שהמעסיק לא ביצע ניכויים המגיעים בחוק לשכיר. את ההשוואה עליו לבצע כלפי מדרגות המס המתייחסות לשנת המס עבורה הוא מבקש החזר.

במצב מעין זה, באפשרות מי שמועסק כשכיר לעיין בטבלת מדרגות מס הכנסה ולערוך חישוב מס של המס השנתי שבו הוא חב. במידה שיתברר כי שילם מס בעודף, לאחר השוואה מול מדרגות המס, באפשרותו להגיש בקשה אל מס הכנסה לקבלת החזר מס. באפשרותו לערוך חישוב מס אפשרות ולהגיש בקשה באופן רטרואקטיבי וזאת עד לפרק זמן של 6 שנים לאחור, ומומלץ לחשב ולהגיש בקשה להחזיר מס בעזרת אנשי מקצוע מנוסים כמו רואה חשבון או יועץ מס.

יודגש כי עצמאי שהוא עוסק פטור או מורשה, שאינו חברה בע”מ, משלם מס הכנסה לפי המדרגות המחייבות הכנסה של שכיר, זהו מס החל על יגיעה אישית. מדרגות מס הכנסה חברה בע”מ מחושבות באופן שונה מאחר שהמס החל על חברות הוא קבוע, בשיעור של 23%.

 

טבלת מדרגות מס נכון לשנת 2024

טבלה זו מתארת את מדרגות המס על הכנסה מיגיעה אישית המוטל על מי שהוא שכיר או עצמאי, וזאת עבור שנת 2024. כל מדרגה מתייחסת לאותו חלק במשכורת או בהכנסה החייבת, וככל שההכנסה עולה, שיעור המס המוטל על ההכנסה גבוה יותר (זו משמעות הביטוי מיסוי פרוגרסיבי).

ניתן לערוך חישוב באופן קל ופשוט על ידי שימוש במערכת חישוב UCAN2 המתמחה בניהול חשבונות על פי מדרגות מס הכנסה עבור שכירים ועצמאים כאחד.

הטבלה הבאה מציגה את נתוני מדרגות מס הכנסה (יגיעה אישית) לשנת 2024:

מדרגות מס הכנסה שנתית (בש"ח)

מדרגות מס הכנסה חודשית (בש"ח)

אחוז מס

עד 81,480

  עד 6,790

10%

  81,481 – 116,760

  6,791 – 9,730

14%

  116,761 – 187,440

  9,731 – 15,620

20%

  187,441 – 260,520

  15,621 – 21,710

31%

  260,521 – 542,160

  21,711 – 45,180

35%

  542,161 – 698,280

  45,181 – 58,190

47%

  698,281 ומעלה

  58,191 ומעלה

50%

כך למשל, מי שהשתכר בשנת המס סכום של 100,000 ₪, ישלם על פי מדרגות מס הכנסה 10% על 84,120 ₪ מתוך אותם 100,000 ₪, ועל היתרה שבין 84,121 ₪ ל- 100,000 ₪, יוטל עליו מס בשיעור של 14%.

סעיף 121 לפקודת מס הכנסה קובע מס על הכנסות גבוהות, לכן יחיד שההכנסה החייבת שלו בשנת המס עלתה על סכום של 721,560 ₪ (הכנסת שנתית) יהיה חייב בתשלום מס נוסף בשיעור של 3%, המס חל על חלק ההכנסה של היחיד שעולה על הסכום שנקבע במדרגה הגבוהה (47%).

סיכום

מומלץ לכל השכירים והעצמאים להכיר את שיטת חישוב המס לפי מדרגות מס הכנסה, ובאתר שלנו תוכלו למצוא מידע נוסף על עוסק פטור או עוסק מורשה מס הכנסה. שכירים ועצמאים יכולים לערוך חישוב מס ולשלם מס באופן מדויק וללא מס עודף, לכן כדאי להכיר גם כלים מקצועיים כמו מחשבון לחישוב המס.

בתוך כך, את ההליך של חישוב המס יש לבצע באופן שנתי ולהשוות את המס ששולם בפועל מול מדרגות המס. חשוב לזכור כי הטבלה מתעדכנת מדי שנה, והיא נוגעת להכנסה שצבר שכיר או עצמאי באותה שנה באופן ספציפי.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי