1-700-700-655 חודש מתנה

חברת יחיד

מה אנחנו יודעים על חברת יחיד?

מהי ההגדרה של חברת יחיד? כיצד מקימים את החברה? איך מבצעים פתיחת חברת יחיד והאם אפשר לעשות זאת לבד? מה היתרונות ומה החסרונות בחברת יחיד? ובכן, כל אדם רשאי לייסד חברה הפועלת על פי שיקולים עסקיים ובמטרה להפיק רווחים לבעליה. כדי להקים את החברה יש לבצע רישום אצל רשם החברות ובעת רישום החברה יש לבחור את צורת ההתאגדות, כאשר אחת מהאפשרויות היא פתיחת חברת יחיד.

 

מהי חברת יחיד?

סעיף 2 לחוק החברות קובע שכל אדם רשאי להקים חברה בע”מ, כל עוד החברה אינה נוגדת את החוק. סעיף 3 לחוק קובע שניתן להקים חברה עם בעל מניות אחד, כלומר רישום חברת יחיד. כדאי לדעת כי חוק החברות עבר שינוי בנושא זה ובחוק החדש שנכנס לתוקף בדצמבר 1999 הוחלט לאפשר לכל אדם להקים חברה ללא בעל מניות נוסף, כפי שהיה נהוג לפני השינוי, וכיום ניתן לרשום חברת יחיד, כלומר חברה שיש בה בעל מניות אחד והוא מחזיק בשליטה עליה.

 

איזו חברה מוגדרת כך?

באופן כללי חברה היא ישות משפטית נפרדת לבעליה, כלומר ישנה הפרדה משפטית בין בעלי המניות בחברה לבין האחריות שלהם על חובות החברה, אם ישנם, ובפועל האחריות של בעלי המניות מוגבלת עד גובה ההון שהם השקיעו בחברה. כאמור, החל מסוף שנת 1999 החוק מכיר באפשרות של הקמת חברת יחיד. ובחברה זו יש בעל מניות אחד שהוא גם הדירקטור, וכמובן שהוא יכול לשמש כמנכ”ל החברה.

למעשה, זו חברה פרטית המוקמת לצורך הפקת רווחים לבעלים, ולצורך הקמת חברה מסוג זה אין צורך בהון עצמי או לעמוד בדרישה של הקמת החברה רק על ידי תושב או אזרח ישראלי.

 

איך פותחים חברת יחיד?

הדרך המהירה והמומלצת לצורך רישום חברת יחיד עם בעל מניות יחיד שהוא גם הדירקטור היחיד בחברה היא באמצעות המערכת המקוונת באתר האינטרנט של רשות התאגידים (שירותי רשם החברות). לפני הקמת חברת יחיד מומלץ לקבל ייעוץ משפטי ואין לוותר על ייעוץ וליווי מקצועי של רואה חשבון מנוסה.

במסגרת השירות באתר של רשות התאגידים יש לבחור בצורת ההתאגדות, למלא נכון את הטופס המקוון, להקליד את פרטי בעל המניות היחיד שהוא גם דירקטור יחיד בחברה, לציין 3 חלופות לשם החברה, ויש לאשר באופן מקוון את התקנון וההצהרה של בעל המניות והדירקטור בחברה, להוסיף מידע על הון המניות הרשום, פרטים ליצירת קשר ועוד.

 

רישום חברת יחיד

חשוב לציין כי רישום חברת יחיד מבוצע כיום באופן מקוון לחלוטין, וכל אדם יכול למלא את הטופס בעצמו, אך עדיף להיעזר ברואה חשבון מוסמך ומייצג. רואה חשבון יכול לבצע את פתיחת החברה של היחיד ישירות מהמחשב שלו, מאחר שהוא יכול להזדהות במערכת באמצעות כרטיס חכם. כדאי לפתוח את החברה בעזרת רואה חשבון או יועץ מס, אפשר גם בעזרת עורך דין.

הטיפול בבקשה מהיר ולרוב מסתיים בתוך 3 ימי עסקים בלבד, ולאחר בדיקה הבקשה והמסמכים על ידי רשם החברות הוא שולח תעודת התאגדות ותיק חברה, עם חתימה אלקטרונית, לכתובת הדואר האלקטרוני של מגיש הבקשה או של החברה. אם אין בעיה בשם החברה הראשון שהוצע בטופס, הרשם יאשר את השם לחברת היחיד, ומומלץ לקרוא את המדריך לבחירת שם לחברה (באתר של רשם החברות) כדי להימנע מעיכובים מיותרים ועל מנת לבחור נכון את השם לחברה אותה מקימים.

לאחר אישור הבקשה ורישום החברה על ידי רשם החברות יש לפתוח תיקים ברשויות המס, לבד או בעזרת מייצג מנוסה.

 

היתרונות והחסרונות בחברת יחיד

יתרונות לרישום חברת יחיד:

  • חברת יחיד היא ישות משפטית נפרדת מהבעלים.
  • הגנה מיטבית מפני סנקציות משפטיות.
  • פתרון לחיסכון בתשלום מס (מס חברות נמוך מהמס שעצמאי משלם).
  • תדמית טובה יותר של העסק.

חשוב להדגיש את נושא החיסכון בתשלומי מס לרשות המיסים. מס החברות עומד כיום על שיעור של 23% לעומת המיסוי החל על עוסקים שיכול להגיע ל-50%. לכן, כדאי לכל עוסק שמגיע למחזור עסקאות גבוה, מעל 350,000 ₪, לפנות לרואה חשבון או ליועץ מס כדי לבחון את כדאיות המעבר לחברת יחיד.

חסרונות לחברת יחיד:

  • בתהליך הרישום של החברה יש לשלם אגרה גבוהה, כ-2,944 ₪ נכון לשנת 2024.
  • כל חברה חייבת לשלם מדי שנה אגרת רשם חברות בסך 1,675 ₪ (נכון ל-2024).
  • עלות גבוהה יותר מבחינת ניהול ספרי החשבונות וביקורת של רואה חשבון.

 

טיפים להקמת חברת יחיד

  • מומלץ לבחור מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט כדי לנהל את חברת היחיד.
  • יש להקפיד על ניהול ספרי החשבונות של החברה בהתאם לחוקים ולתקנות.
  • חשוב לבצע תכנון מס בעזרת רואה חשבון או יועץ מס.
  • יש להגיש דיווחים ולשלם מיסים בזמן לרשויות המס.
  • כדאי לבחור משרד רואי חשבון המציע מעטפת שירותים רחבה לבעלי החברה.
  • יש לקבל ליווי משפטי לצורך ניסוח תקנון ואימות חתימות על המסמכים.

הכתבה באדיבות מערכת UCAN2 – המערכת המובילה להנהלת חשבונות ולניהול העסק באינטרנט.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי