1-700-700-655 חודש מתנה

הצהרת הון

הנהלת חשבונות באינטרנט מציגה מדריך למילוי הצהרת הון: אחת לכמה שנים נדרשים בעלי עסקים להגיש הצהרת הון למס הכנסה. איך להכין הצהרה שכזו, באילו מניפולציות חשבונאיות ניתן להשתמש, ומה ישלח אתכם לחדרי החקירות של מס הכנסה.

הצהרת הון - מידע עדכני ורלוונטי

סעיף 135 (1) (א) לפקודת מס הכנסה קובע כי פקיד השומה רשאי לדרוש מכל נישום למלא הצהרת הון הכוללת פירוט על הונו והכנסותיו, כולל הון ונכסים של בן/בת זוגו ושל ילדיהם עד גיל 18. הטופס נועד לספק תמונת מצב עדכנית ומדויקת על מצב הנכסים וההתחייבויות של הנישום, בנקודת זמן מסוימת, כך רשויות המס יכולות לאתר הכנסות לא מדווחות ולקבל תמונה מקיפה ומלאה על ההון הנקי של הנישום או העסק. 

לאחר פתיחת עסק חדש ברשות המיסים, פקיד השומה במס הכנסה שולח בקשה להצהרת הון ראשונה, בדרך כלל לאחר מספר חודשים ממועד פתיחת העסק ופתיחת התיק במס הכנסה. יש למלא ולהגיש את המסמך בתוך 120 יום, ולרוב לאחר כ-4 עד 5 שנים מקבלים דרישה למילוי הצהרת הון חוזרת.

 

מה זה הצהרת הון?

הצהרת הון היא הצהרה לפי דרישת פקיד השומה במס הכנסה הכוללת דין וחשבון על רכוש והתחייבויות ליום מסוים, בדרך כלל לתאריך 31 בדצמבר. את הבקשה למילוי הדו”ח שולח פקיד השומה, הפקיד הבכיר במס הכנסה. פקיד השומה רשאי לשלוח בקשה להגשת הדו”ח מתוקף סמכותו כפי שנקבע בסעיף 135 לפקודת מס הכנסה. 

את הצהרת ההון עורכים על בסיס העלות ההיסטורית ולא לפי השווי הנוכחי של הנכסים, לכן כאשר ממלאים את הטופס חשוב להקפיד על מילוי מדויק של הנתונים ולרשום את יתרון הקרן ולא שווי. בהצהרה יש לכלול את כל הנכסים וההתחייבויות של התא המשפחתי, כלומר יש לפרט רכוש והתחייבויות גם של בן או בת הזוג וגם של הילדים עד גיל 18. יחד עם זאת, בן או בת הזוג של הנישום יכול להגיש הצהרה נפרדת, אך יש להגיש תצהיר על כך לפקיד השומה. 

חשוב לדעת כי הצהרת הון מהווה מסמך חשוב עבור רשות המיסים מאחר והמסמך מאפשר לפקיד השומה להשוות את הנתונים בהשוואה לדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה. באמצעות השוואת דוחות ונתונים, מס הכנסה יכול לקבל אינדיקציה להכנסות נטו של הנישום לאורך השנים. זהו כלי שימושי המאפשר לרשות המיסים לאתר הכנסות שלא דווחו, ואם פקיד השומה מגלה הפרשים משמעותיים ללא הסברים הוא יכול לטעון כי אלו הכנסות שלא דווחו בחוק לכן הוא ישלח דרישה לתשלום מס נוסף. 

זו הסיבה המרכזית מדוע חשוב למלא הצהרת הון רק בעזרת רואה חשבון מוסמך ומנוסה. יש חשיבות רבה למילוי מדויק ונכון של הצהרת ההון הראשונה, לכן אם הקמתם עסק חדש וקיבלתם דרישה מפקיד השומה להגיש את הטופס תוך 120 יום,  אל תוותרו על ייעוץ מקצועי ומילוי הדו”ח על ידי רואה חשבון מייצג. 

 

מהי המטרת העיקרית של הצהרת הון?

רשות המיסים נלחמת בתופעת ההון השחור, ואחד מהכלים שלה במאבק נגד הון שחור הוא טופס הצהרת הון. אם הנישום לא יכול להסביר מדוע ההון שלו גדל או קטן ואין לו הסברים משכנעים לגבי הימצאות ההון – פקיד השומה רשאי לקבוע כי אלו הכנסות החייבות במס, והוא יכול לחייב את הנישום בתשלום מיסים. חשוב לזכור כי הכנסות אלו יחויבו גם בתשלום למע”מ ולביטוח לאומי.

להצהרת הון ראשונה יש חשיבות רבה עבור הנישומים, ההצרה הראשונה מאפשרת לפקיד השומה לבדוק האם ההון המוצהר סביר בהתאם לנתוני ההכנסות החייבות במס. הצהרת הון שנייה מאפשרת לפקיד השומה לבדוק האם חל גידול או קיטון בהון המוצהר. פקיד השומה יכול לדרוש הסברים משכנעים לגידול או לקיטון בהון, וללא הסבר משכנע מצד הנישום הוא יחשוד בהעלמת הכנסות ובהברחת רכוש.

 

איך מגישים הצהרת הון בעזרת רואה חשבון מייצג או ללא רואה חשבון?

כדי להגיש הצהרת הון (דין וחשבון על רכוש והתחייבויות ליום מסוים) לפקיד השומה יש להוריד טופס 1219 באתר רשות המיסים. הדו”ח כולל שני חלקים עיקריים:

 

הון מושקע בעסקים

פירוט הרכוש וההתחייבויות בעסק, כולל רכוש קבוע כמו מגרשים, מבנים, רכבים, מכונות וזכויות, רכוש שוטף כמו מלאי, חייבים ולקוחות וכו’, קופה ובנקים והתחייבויות (ספקים, הלוואות וכו’).

הון פרטי

נכסי מקרקעין ורכוש פרטי של הנישום, כולל חשבונות בנקים, מזומן, כלי רכב, תוכניות חיסכון, קופות גמל, תכולת בית, השקעות בניירות ערך ומטבע חוץ, כספות ועוד.

 

ראוי לציין כי אי מילוי או איחור בהגשת הצהרת הון משמעותו עבירה על החוק, וכתוצאה מכך הנישום עלול לשאת בקנס גבוה ובעונשים נוספים הקבועים בחוק. אי מילוי ההצהרה מהווה עבירה פלילית על כל המשתמע מכך. לכן, מומלץ לנהוג כאזרחים שומרי חוק ולהקפיד על הנחיות רשויות המס, כולל מילוי נכון ובזמן של הצהרת ההון. על מנת להימנע מקשיים מול רשות המיסים ומעונשים שנקבעו בחוק – מומלץ למלא את הטופס ולהגישו בזמן בעזרת רואה חשבון מקצועי ומנוסה. 

הצהרת הון ראשונה משמשת כבסיס להשוואת הדוחות הבאים שיוגשו. לאחר הגשת ההצהרה הראשונה, פקיד השומה ישלח דרישה למילוי הצהרת הון שנייה לאחר 5-3 שנים. לכן, אנשי המקצוע רואים בהצהרה הראשונה כחשובה ביותר, וגם אם ניתן למלא את הדו”ח לבד אין לוותר על ליווי מקצועי של רואה חשבון. הדו”ח עצמו מורכב וכולל נתונים רבים שיש למלא בדיוק, יש טיפים למילוי נכון של הצהרת ההון, במיוחד ההצהרה הראשונה והשנייה, ואם טועים או לא מדווחים נכון, קשה מאוד לתקן את ההצהרה ויש להתמודד עם ביורוקרטיה מתישה.

 

מה אסור לעשות במילוי הצהרת הון?

לפניכם מספר טיפים חשובים שיסייעו לכם להימנע מטעויות שלא מעט נישומים מבצעים. הטיפ החשוב ביותר הוא לא להתעלם מהדרישה של פקיד השומה למלא ולהגיש בזמן את ההצהרה, אחרת אתם מסתכנים בעבירה פלילית ובעונשים קשים. בנוסף, יש להקפיד על שקיפות מלאה בדיווח ועליכם להימנע מהדברים הבאים:

  • אין להימנע מאי דיווח על חשבונות בנק, נכסים וכספות בחו”ל, עליכם לזכור כי מדינת ישראל חתמה על הסכמי אמנת מס עם מדינות רבות בעולם ורשות המיסים מקבלת מידע מרשויות המס במדינות אלו.
  • הימנעו מתנועות חשודות בחשבונות הבנק כמו העברת כספים ונכסים כמתנות לקרובי ולבני משפחה.
  • דיווח כוזב על זכיות בהגרלות ומשחקי הימורים.
  • אי דיווח על רכישות והוצאות שונות כמו רכבים וטיסות לחו”ל. מערכת המחשוב של רשות המיסים מקושרת למאגרי המידע של כל רשויות המדינה.
  • אי דיווח על פריטים יקרי ערך כמו פריטי אומנות ותכשיטים שביטחתם באמצעות חברת הביטוח.
  • אי הצהרה על כספת בבנק, הבנקים מדווחים על הכספות הנמצאות בהם.

 

מהי עמדת רשות המיסים?

כדאי לדעת כי עמדת רשות המיסים בנוגע למילוי הצהרת הון היא שעל הנישום מוטלת החובה והאחריות למתן הסברים משכנעים לגידול ההון שלו. אם הנישום לא מצליח לספק הסברים משכנעים ואין ברשותו הוכחות המסבירות כיצד ההון שלו גדל (או לחלופין קטן באופן משמעותי) – העמדה של רשות המיסים היא שההכנסה הנוספת חייבת במס בגין אי דיווח בדוחות השנתיים. 

מעבר לתשלום המס בגין הטענה על אי דיווח בדוחות המס השנתיים, פקיד השומה עשוי לנקוט בהליך פלילי נגד הנישום, מאחר ומדובר בהברחת רכוש והשמטת הכנסות מהדוחות. לכן, מומלץ תמיד למלא ולהגיש הצהרת הון רק בעזרת רואה חשבון מייצג ומיומן, ואין ל

מאמרים נוספים בנושא הנהלת חשבונות לחץ כאן

אלפי לקוחות לא טועים

כדאי מאד לשמוע את הלקוחות המרוצים שלנו, עצמאים וחברות – שביעות רצון יוצאת דופן, בעלי עסקים מכל המינים, מכל הסוגים וממגוון עצום של גילאים – כן יש לנו לקוחות צעירים בשנות העשרים ולקוחות שמתקרבים לגיל 80….

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי