1-700-700-655 חודש מתנה

פנסיה לעצמאים

פנסיה לעצמאים - כל המידע במקום אחד

כל עצמאי בישראל מעל גיל 20 ועד גיל 60, בין אם הוא עוסק פטור ובין אם הוא עוסק מורשה, מחויב להפריש עבור קופת הפנסיה שלו. חוק פנסיה לעצמאים הוגדר בחוק בשנת 2017, ומאז, מעסיק שלא מפריש לפנסיה כנדרש, עובר על החוק. כאן בכתבה ריכזנו עבורכם את המידע שרציתם לדעת בתור עצמאים על פנסיה לעצמאים. מוזמנים לקבל את המידע שחיפשתם ולהכיר את מערכת ucan2 המסייעת בכל הקשור לזה.

 

הכירו את חוק פנסיה חובה לעצמאים

משנת 2017, כל עצמאי חייב להפריש פנסיה לעצמאים על פי חוק פנסיה לעצמאים. זה לא משנה אם העצמאי מנהל חברה בע”מ או שהוא עצמו עוסק פטור או מעוסק מורשה. כל עוסק עצמאי מחויב להפריש לעצמו לפנסיה. מדובר בחובה חוקית אך אם נתעמק בעניין נגלה שזו טובת העצמאי בסופו של דבר.

 

חוק פנסיה חובה לעצמאים מאופיין בהפרשות על פי מדרגות השכר השונות. פנסיה לעצמאים מופרשת במהלך כל שנת מס עד לתום שנת המס. פנסיה חובה לעצמאים מקנה ביטוח פנסיוני לעצמאים בהגיעם לגיל פרישה או חלילה מפני אובדן כושר עבודה. ביטוח פנסיוני זה יכול לשמש גם לכיסוי ביטוחי במקרי פטירה חלילה. במקרים כאלו המוטבים יקבלו את כספי הפנסיה שהופרשו על ידי הנפטר עצמו כקצבת שאירים.

 

את כספי הפנסיה ניתן לקבל בגיל פרישה כקצבת זקנה או כקצבת נכות במקרה של אובדן כושר עבודה.

 

מדרגות מצטברות לעצמאים

על פי חוק פנסיה חובה לעצמאים, גובה ההפרשה עבור פנסיה לעצמאים תהיה בהתאם לגובה השכר. ניתן לחלק את גובה ההפרשות הנדרשות לשניים, מדרגה ראשונה ומדרגה שנייה.

 

מדרגה ראשונה

המדרגה הראשונה בקביעת חוק פנסיה חובה לעצמאים מתייחסת לגובה השכר הממוצע במשק. על הכנסה שמגיעה לתקרה של חצי מגובה השכר הממוצע במשק, העצמאי יצטרך להפריש עבור פנסיה לעצמאים סכום של 4.45% מגובה ההכנסה היחסי.

 

מדרגה שנייה

על פי חוק פנסיה חובה לעצמאים, על שאר ההכנסה העולה על חצי מגובה השכר הממוצע במשק, העובד העצמאי יצטרך להפריש פנסיה לעצמאים בגובה 12.55% מגובה השכר היחסי (וזה לא משנה אם הוא מנהל חברה בע”מ או עוסק פטור).

 

חשוב לדעת כי על שאר השכר, העובר את גובה השכר הממוצע, העצמאי לא מחויב להפריש פנסיה לעצמאים על פי חוק פנסיה חובה לעצמאים והוא יכול להפריש במקום עבור פנסיה לעצמאים, עבור קופת גמל להשקעה, קופת קרן השתלמות ועוד.

 

דוגמא לחישוב חובת הפקדה

כדי שתבינו היטב את גובה ההפקדה הנדרש, נציג בפניכם דוגמא לחישוב הפקדה עבור פנסיה לעצמאים על פי חוק פנסיה לעצמאים.

 

עוסק פטור שהכנסותיו השנתיות מגיעות ל-99,000 ₪ ואם נחלק זאת לשכר הממוצע לחודש נקבל 8,250 ₪ לחודש. חשוב לזכור שגובה ההכנסה לחישוב הפקדות פנסיה לעצמאים צריך להיות לאחר ניכוי הוצאות העסק השוטפות. גובה ההכנסה השנתית על פי השכר הממוצע במשק הוא 63,306 ₪, נכון להיום.

 

וכעת נחשב:

הפרשה בהתאם למדרגה

גובה הסכום לחישוב

גובה ההפקדה

מדרגה ראשונה – 4.45% 63,306 ש”ח2,817 ₪ לשנה
מדרגה שניה – 12.55%יתרת הסכום = 35,694 ש”ח4,479 ₪ לשנה
סך כל ההפקדות עבור פנסיה לעצמאים7,296 ש”ח

 

איפה ניתן להפקיד לחיסכון פנסיוני?

על פי חוק פנסיה לעצמאים ניתן להפקיד חיסכון פנסיוני אצל כל חברת מבטחת מורשית המנהלת קרנות פנסיה. קיימות חברות ביטוח רבות ועליכם לערוך שיעורי בית מקדימים לפני בחירת החברה המשתלמת ביותר עבורכם.

 

האם קיימות הטבות לחיסכון עבור עצמאים?

הפרשה לפנסיה היא חובה הן לשכירים והן לעצמאים. שכירים נהנים מהפרשות המעסיק ולכן ההטבה משתלמת להם. אך גם לשכירים קיימות הטבות שונות:

  • ההפקדות עבור פנסיה לעצמאים פטורות ממס.
  • על כל הפקדה עד לגובה של 16.5% מגובה ההכנסה השנתית העובד זכאי להטבת מס.

 

האם קיימת אפשרות למשיכת כספים?

כספי פנסיה מבטחים את העובד מבחינה פנסיונית והם מיועדים לבטח את הכנסת העובד לאחר הגיעו לגיל פרישה או לאחר אובדן כושר עבודה. למרות זאת ניתן למשוך את כספי הקופה במקרים מסוימים על פי חוק פנסיה לעצמאים.

בשנת הקורונה הממשלה הגיע לקראת העסקים ואפשרה לבעלי עסקים למשוך את כספי הפנסיה שלהם אם הם הוכיחו שהם נאלצו לסגור את העסק ליותר מחודש. גם בגלל סגירת העסק היה ניתן למשוך את כספי הפנסיה ולהנות מפטור ממס. נכון להיום, סגירת עסק מאפשרת את משיכת כספי הפנסיה שהופרשו במסגרת העסק שנסגר אך היא תחייב את העובד במס יקר של 35% על הרווחים שעוברים את תקרת הסכום והעניין פחות משתלם.

 

מומלץ לציית לחוקים

הפרשה לפנסיה היא חובה על פי חוק ולכן לא כדאי לזלזל בכך. בשנת 2017 נכנס חוק פנסיה לעצמאים לתוקף, וכבר שנה לאחר מכן נקבע כי ניתן לקנוס בעל עסק שלא מפקיד לפנסיה שלו למרות שהוא מכניס סכום של מעל לגובה חצי מההכנסה הממוצעת בשוק.

 

לפני שהעצמאי יקבל קנס על חוסר ההפקדות לפנסיה, הוא אמור לקבל על פי חוק התראה מקדימה. חוסר הפקדת לאחר 90 יום מיום קבלת ההתראה מהווה עילה להטלת קנס והעצמאי עלול למצוא את עצמו משלם מחיר יקר לרשות המיסים במקום להפקיד כסף עבור חסכונו הפנסיוני. גובה הקנס מתעדכן משנה לשנה והוא משתנה בהתאם לשינויים החלים בגובה מדד המחירים לצרכן.

 

בסך הכל, חשוב לזכור כי ההפקדה לפנסיה ובכלל כל חוק פנסיה לעצמאים הם לטובת העצמאי ולטובת האזרח הפשוט. אף אחד לא מעוניין למצוא את עצמו ללא קצבה פנסיונית בהגיעו לגיל שיבה. בדיוק מסיבה זו נחקק חוק פנסיה לעצמאים המסדיר תחום זה.

 

עם ucan2 הכל קל יותר

עצמאים רבים מפגרים בתשלום ההפקדה השנתית לפנסיה ובשל כך מקבלים מכתבי התראה ואפילו קנסות. הפקדה לפנסיה מצריכה מהעצמאי התנהלות כלכלית נכונה לצרכי החישוב המדויק. לא כל עצמאי בנוי לכך ולכן לא אצל כולם העניינים זורמים.

 

למרות זאת, תוכלו למצוא את העצמאיים שאכפת להם והם רוצים שהכל ידפוק כמו שצריך על פי חוק ולכן הם מחפשים דרכי ייעול. אחת הדרכים לייעול עסקי היא הכנסת מערכת ucan2 לשימוש שוטף בעסק.

 

באמצעות המערכת ניתן להפיק דוח רווח והפסד במהירות ולראות את גובה ההכנסות השנתי בניכוי ההוצאות השוטפות, ניתן להתנהל בצורה ישירה עם רשות המיסים ולהעביר את המיסים הנדרשים, ניתן לערוך תלושי שכר ולהגיע לסכומי הפנסיה המדויקים כנדרש.

 

כל עסק שרוצה להתייעל מחפש דרכים לעשות זאת. מרבית העסקים בישראל בוחרים שוב ושוב במערכת ucan2 המסייעת בניהול החשבונות השוטף של העסק. כידוע, המערכת ניתנת בליווי צמוד של רואי חשבון מומחים בתחום.

 

מה היה לנו עד כאן?

הפרשה לפנסיה עבור עצמאים היא חובה חוקית שעלולה להיות מלווה בקנסות כל עוד והיא לא מתרחשת כנדרש כפי שסיכמנו כאן. כדי להימנע מקנסות ופיגורים בתשלומים עבור פנסיה לעצמאים, מיסוי ועוד הוצאות מוכרות בעסק, ההמלצה הגורפת היא לייעל את ניהול החשבונות השוטף בעסק.

באמצאות מערכת ucan2 ניתן לעשות זאת בקלות, ביעילות ובמחיר טוב במיוחד. אל תוותרו על ייעול עסקי מצמיח ופנו כבר היום לקבל פרטים על המערכת החכמה של ucan2. כי גם לכם מגיע ליהנות מהטוב ביותר!

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי