1-700-700-655 חודש מתנה

חברת ארנק

כל הפרטים שכדאי לדעת על חברת ארנק

רשות המיסים החליטה לבצע מהפכה בשיטת המיסוי של חברות הארנק, ובשנת 2017 אושר סעיף 62 א’ לפקודת מס הכנסה הקבוע כי ההכנסות של חברת ארנק ימוסו כמו ההכנסות של בעלי המניות בחברה, בדרך של יגיעה אישית. מה זה בדיוק חברת ארנק? מה הכללים החדשים שנקבעו למיסוי חברות ארנק? איך חברה מסוג זה עובדת והאם זה חוקי? מה היתרונות של חברת ארנק? המומחים של UCAN2 הכינו עבורנו מדריך מקיף ומפורט בנושא זה.

 

חברת ארנק – הגדרה

החוק בישראל מגדיר חברת ארנק כחברה אשר הכנסותיה נובעות מהפעילות של יחיד בחברה אחרת שבה הוא משמש כנושא משרה, או שהיחיד מעניק לחברה שירותי ניהול או שירות מקצועי אחר, כל עוד היחיד או חברת המעטים שימשו כנושאי משרה באותו חבר בני אדם. כמו כן, החוק קובע כי זו חברה שהכנסותיה נובעות מפעילות יחיד עבור חברה אחרת, כל עוד לפחות 70% מהכנסות החברה של היחיד נוצרות מחברה אחת בלבד (או מגוף אחד), והחברה אינה מעסיקה מעל 3 עובדים והשירות שניתן לגוף נמשך לפחות 30 חודשים ברציפות בתוך תקופה של 4 בשנים האחרונות.

באופן כללי, חברת ארנק היא חברה המוקמת במטרה להפחית לבעליה את דמי הביטוח הלאומי ואת שיעור התשלום למס הכנסה. זו החברה המתאימה לבעלי הכנסה גבוהה, לרוב הכנסה גבוהה משמעותית מהממוצע, והיא יכולה להתאים לשכירים ולעצמאים (בעלי מקצועות חופשיים בדרך כלל) שיש להם הכנסות פסיביות משמעותיות, למשל מדמי שכירות, תמלוגים, ריביות ועוד. את חברת הארנק מקימים לצורך תכנון מס עבור בעליה, ובפועל החברה אינה מבצעת פעילות כלכלית ועצמאית.

 

איך עובדת חברת ארנק?

הפעילות של חברת ארנק מבוססת על הכנסות בעלי החברה, ולמעשה ההכנסה של הבעלים משמשת עבורו כמעין ארנק ממנו הוא יכול למשוך דיבידנדים. יש לציין כי פקודת מס הכנסה מכירה בקטגוריה של חברת מעטים, ולא מעט חברות מסוג זה הוקמו במהלך השנים, החל משנת 2002.

חשוב לדעת כי הקמת חברה מסוג זה מאפשרת ליחיד לספק שירות מקצועי שהוא יכול לספק גם בתור שכיר או עצמאי, וכאשר הוא מקים את חברת הארנק הוא משתמש בה כבעלים וגם כעובד השכיר שלה. למעשה, היחיד מספק את אותו שירות מקצועי אך חברת הארנק מאפשרת לו לקבל הכנסה לחברה שהוא הקים, וכך עליו לשלם רק מס חברות והוא יכול למשוך כספים מהחברה שהוקמה על ידו הן כמשכורת והן כדיבידנד.

המנגנון הייחודי של חברות מסוג זה אפשר לנותני שירות לבצע תכנון מס אופטימלי עבורם ולשלוט על עיתוי חיוב המס. כאשר היחיד מקבל שכר הוא מחויב באופן מיידי בתשלום מס שולי, אך כאשר הוא מקבל את התמורה על ידי חברת הארנק ההכנסה מחויבת רק במס חברות, וכך למעשה דוחים את תשלום המס המלא עד למועד שבו מושכים את התמורה מהחברה באמצעות דיבידנד או משכורת.

 

האם הכול חוקי?

החל משנת 2003 הוקמו אלפי חברות ארנק על ידי שכירים ובעלי מקצועות חופשיים עם הכנסות גבוהות, החברות הוקמו על מנת לחסוך בתשלומים למוסד לביטוח לאומי וכדי להגביל את שיעור המס השולי המקסימלי ליחיד לשיעור מס חברות שהוא נמוך יותר. כך למעשה, עוסק מורשה או בעלי ובכירי חברה בע”מ לא היו צריכים למשוך עודפים מהחברה ורשות המיסים הפסידה נתח מס משמעותי. כאשר היחיד שילם רק את מס החברות בגין ההכנסה שהוא הפיק באמצעות חברת הארנק שלו, לא התקיים מיסוי דו שלבי על חלק מההכנסה שלא נמשך על ידי היחיד בתור דיבידנד או משכורת. את העודפים שנותרו בחברה היה ניתן להשקיע בנדל”ן מניב, ניירות ערך וכו’.

ברשות המיסים החליטו להילחם בתופעה ובמסגרת חוק ההסדרים, הוחלט לאשר את סעיף 62 א’ לפקודת מס הכנסה. הסעיף החדש קובע כי הכנסה חייבת של חברת מעטים הנובעת מהפעילות של יחיד שהוא בעל מניות משמעותי בחברה תוגדר כהכנסה של היחיד מגיעה אישית, ונקבעו כללים חדשים למיסוי חברות ארנק.

התקנות החדשות שנקבעו על ידי המחוקק מגבילות את הטבות המס שהיו נהוגות קודם, אך השינוי גרם להכללת יותר חברות תחת ההגדרה של חברות ארנק. למרות הגבלת הטבות המס יש עדיין מקרים רבים של חברות מסוג זה שאינן מוגבלות על פי התקנות החדשות, לדוגמה חברת ארנק המיועדת ליחיד המחזיק בבעלות משותפת על חברה או משרד.

חשוב להדגיש כי מבחינה חוקית כל אדם בישראל יכול להקים חברה בע”מ וזאת ללא תלות בדרך שבה החברה פועלת. לכן, חלק מהעוסקים בעלי ההכנסות הגבוהות הקימו חברות מסוג זה, בדרך כלל לאחר ייעוץ מרואה חשבון או יועץ מס מנוסה, על מנת להקטין דמי ביטוח לאומי ודמי בריאות ולשלם רק מס חברות, וכך הם שמרו חלק גדול מההכנסות שלהם בקופה של חברת הארנק, והם משכו ממנה כסף בהתאם לצורך.

 

היתרונות בחברת ארנק

כאמור, יש לא מעט יתרונות לחברת הארנק, היתרונות העיקריים הינם:

מס חברות

חברות הארנק צוברות חלק מהרווחים של הבעלים שלהן, כלומר החלק שאינו יוצא לבעלים כמשכורת, ועליו משלמים מס חברות בשיעור של 23% מהרווחים. שיעור מס החברות מהווה כ-53% מהמס השולי שהיה מוטל על בעלי חברת הארנק כשכיר. כאשר הבעלים מעוניין למשוך כסף מחברת הארנק שלו הוא מושך רווחים ועליו לשלם מס דיבידנד בשיעור של 30% במקרה של בעל שליטה מהותי המחזיק ביותר מ-10% ממניות החברה.

 

תכנון מס

אחד מהיתרונות המרכזיים של חברות הארנק הוא תכנון מס מיטבי כיוון שניתן להפחית את תשלום המס המצטבר במגוון דרכים, לדוגמה מתן הלוואות בתנאים מועדפים ונוחים לבעלים. כאשר שכיר בעל הכנסה גבוהה מקבל משכורת קשה לבצע תכנון מס אופטימלי עבורו.

 

הלוואות

החברה צוברת כספים שניתן להפנות אותם להשקעות כדי לייצר פוטנציאל לרווחים, ואת הרווחים אפשר לנצל במגוון דרכים כמו מתן ערבויות לצורך גיוס אשראי, רכישת ציוד וגם לצורך מתן הלוואות לבעלים בתנאים נוחים מאוד.

 

חיסכון בדמי ביטוח לאומי

בעזרת חברת הארנק ניתן לחסוך משמעותית בתשלום עבור דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.

 

הרגולציה בנושא חברות הארנק

חברות הארנק הפכו לפופולריות והן גרמו להפסדי הכנסה משמעותיים לרשות המיסים ולביטוח לאומי. ועדת טרכטנברג שהוקמה בנובמבר 2011 בדקה את הנושא והמליצה לבצע רגולציה בחברות ארנק, ובהמשך המפקח על הבנקים פרסם ב-2013 טיוטה לשינוי מדיניות התגמול בבנקים והוא הורה על איסור תשלום למועסקים באמצעות חברות ארנק.

לאחר השינוי במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2017, אם חברת הארנק שילמה רק מס חברות על הכנסותיה ובעלי המניות שלה שילמו מס דיבידנד בגין חלוקת הדיבידנדים בשיעור של 30%, החל משנת 2018 ההכנסות של החברה ימוסו על שיעור המס השולי החל על יחיד, כלומר עד 50%.

במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2017 נקבעה רגולציה בחברות ארנק, והכללים החדשים למיסוי חברות מסוג זה ביטלו את ההטבות ויתרונות המיסוי שלהן. עם זאת, יש עדיין חריגים לעניין זה וכדי להבין האם כדאי במקרה שלכם כדאי להקים, או לחלופין לסגור את חברת הארנק, מומלץ לפנות ליועץ מס או לרואה חשבון הבקיאים בפרטי החוק ויכולים לסייע לכם לקבל החלטה חכמה ונכונה.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי