1-700-700-655 חודש מתנה

חברה ציבורית

חברה ציבורית - מה כדאי שתדעו עליה?

מה זה חברה ציבורית? איך זה קשור לנושא של חברה בורסאית? מהם כללי הניהול של חברה ציבורית בישראל? מהם היבטי המיסוי החלים על חברה המוגדרת כציבורית? מי מרוויח מכך שהחברה ציבורית? איך לבצע הפיכת חברה ציבורית לפרטית? צוות המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 הכין כתבה בנושא.

 

מה זה חברה ציבורית?

ההגדרה של חברה ציבורית, באנגלית Public Company, היא חברה שמניותיה הוצעו לציבור על פי תשקיף והן מוחזקות בידי הציבור או שמניות החברה רשומות למסחר בבורסה, כלומר זו חברה בורסאית. החברה הציבורית מנפיקה ומציעה את מניותיה לציבור הרחב והמניות נסחרות בבורסה לניירות ערך, בארץ או בבורסות מעבר לים. חוק ניירות ערך קובע שכל חברה ציבורית חייבת להיות מפוקחת על ידי רשות לניירות ערך ובנוסף החוק מטיל על החברה חובת דיווח ושקיפות. החוק מחייב את החברה הציבורית לפרסם דוח תקופתי אחת לשנה, דוח רבעוני ואם החברה עברה אירוע מהותי עליה להוציא דוח מיידי.

כדאי לדעת כי המניות של חברת ציבורית מתחלקות בין בעלי השליטה לבין הציבור, ולרוב בעלי השליטה בחברה מחזיקים בחלק משמעותי מהמניות, לכן יש להם כוח רב בקבלת ההחלטות בדירקטוריון ובאספות הכלליות לגבי ניהול החברה.

 

מהם כללי הניהול של חברה ציבורית בישראל?

חוק החברות קובע כי חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה חייבת להקפיד על הוראות חוק מיוחדות ועל כללי ניהול קפדניים, וזאת מתוך כוחם של חוק החברות וחוק ניירות ערך. כללי הניהול של חברה ציבורית בישראל כוללים בין השאר את הפעולות הבאות:

  • תקנון חברה ציבורית בעת רישום החברה אצל רשם החברות.
  • מינוי ועדת ביקורת וועדת תגמול.
  • לפחות שני דירקטורים חיצוניים.
  • מינוי מנכ”ל על ידי הדירקטוריון.
  • מינוי מבקר פנימי.
  • מינוי יו”ר לדירקטוריון.
  • חברי הדירקטוריון חייבים להיות בני שני המינים.
  • ניהול נכון וחוקי של ספרי חשבונות החברה.
  • קיום אסיפה כללית על פי הוראות החוק, לפחות פעם בשנה.

 

הנפקת חברה ציבורית

תהליך הנפקת חברה ציבורית מתחיל בבדיקה יסודית של הרשות לניירות ערך, ומטרת הבדיקה הינה לוודא כי החברה עומדת בקריטריונים שנקבעו כדי להיסחר בבורסה. בין הקריטריונים הנבדקים ניתן למנות את ההון העצמי של החברה לאחר הנפקתה בבורסה, שווי אחזקות הציבור, שנות הפעילות של החברה וכד’.

לאחר הבדיקה מתחילים בתהליך ההנפקה שכולל טיוטה של תשקיף לרשות לניירות ערך, ולאחר קבלת האישור מהרשות לניירות ערך מתפרסם תשקיף לציבור ובתוך 30 ימים מבצעים את ההנפקה בפועל, ותהליך זה עשוי להימשך כמה חודשים.

 

היבטי המס על חברה ציבורית

היבטי המיסוי החלים על חברת ציבורית הם מס חברות בגובה 23% ויש לשלם מיסים גם בעת משיכת דיבידנדים.

 

מי יכול להרוויח מכך שהחברה ציבורית?

ההבדל העיקרי בין חברה פרטית לחברה ציבורית הוא הנפקת מניות החברה בבורסה, לכן יש לא מקרים שבהם מבצעים הפיכת חברה ציבורית לפרטית או להיפך. חשוב לדעת כי ניתן להפוך חברה ציבורית לפרטית במסגרת ההסדר שנקבע בסעיף 350 לחוק החברות, וכדי לבצע תהליך זה חייבת להתקבל הצעת רכש מלאה לכלל מניות החברה.

בתוך כך, חברות פרטיות רבות מעוניינות במעבר לחברה ציבורית מאחר שרק כך הן יכולות להנפיק מניות ולהיסחר בבורסה לניירות ערך. ההנפקה של מניות החברה מאפשרת לה לגייס הון ממשקיעים חדשים. כדי לעבור הנפקה בבורסה לניירות ערך יש לקבל אישור מהרשות לניירות ערך והחברה נדרשת לקבל עליה רגולציות וכללים המחייבים את החברות הציבוריות בישראל, בין היתר פרסום דוחות כספיים, תשקיף, מינוי דירקטורים חיצוניים ועוד.

ההנפקה של מניות החברה הציבורית בבורסה נועדה לאפשר גיוס כספים מהציבור הרחב, והכסף שהחברה מגייסת בבורסה משמש אותה לעמוד ביעדים שנקבעו בתוכנית העסקית. גם הציבור הרחב מרוויח מכך שהחברה ציבורית והוא יכול לגוון את תיק ההשקעות שלו ולממש רווחים נאים.

למידע נוסף ולייעוץ מקצועי בנושא חברה ציבורית – אנא צור קשר עם נציגי השירות של מערכת UCAN2.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי