1-700-700-655 חודש מתנה

עצמאי

כל מה שצריך לדעת לפני שיוצאים לדרך חדשה.

 

עולם התעסוקה משתנה במהירות וכיום רבים מהישראלים מחליטים לשנות מסלול בחייהם ולהקים עסק חדש המאפשר להם להגשים חלום ולהתפרנס בכבוד. כדי להפוך לעצמאי מומלץ לפנות למשרד רואי חשבון לצורך ייעוץ ופתיחת התיקים ברשויות המס, ובשלב הראשון יש לקבל החלטה על צורת ההתאגדות העסקית. 

החוק בישראל מכיר בשלוש צורות להתאגדות עסקית – עוסק פטור (נקרא בעבר עוסק זעיר), עוסק מורשה וחברה בע”מ. יש מעמד נוסף המוכר בחוק ביטוח לאומי המכונה עצמאי שאינו עונה להגדרה. באופן כללי, חשוב להחליט ולבדוק מראש האם כדאי לעבוד כשכיר או להקים עסק ולעבור למעמד של עצמאי, יש להחלטה זו השפעות רבות מבחינת התשלומים לרשויות המס בכלל, ולביטוח לאומי בפרט, וכן על הזכאות לקצבאות.

המעבר למעמד עצמאי מלווה לרוב בחשש ובפחדים רבים, זו החלטה הדורשת אומץ ויש לנהל נכון את העסק ולהקפיד על דיווחים ותשלומים בזמן לרשויות המס. פתיחת עסק מאפשרת לאדם להתפתח מקצועית ולהתפרנס בכבוד, עם זאת חשוב לבדוק היתכנות כלכלית לעסק כדי לבחון את כדאיות הקמתו. שכיר לא נמצא במתח ובלחץ תמידי כמו העצמאים, הוא כמעט ואינו בא במגע עם רשויות המס, וההתנהלות שלו פשוטה יותר מאחר והמעסיק דואג לתשלומי המס ולהפרשות לביטוח הפנסיוני.

 

איזה סוגי עצמאי קיימים?

כאמור, החוק בישראל מכיר בשלוש צורות של התאגדות עסקית:

עוסק פטור – עצמאי בעל מחזור עסקאות שנתי נמוך מסכום של 99,893 ₪, הוא אינו רשאי לגבות מע”מ מהלקוחות או לקזז מע”מ תשומות, הוא יכול להפיק רק קבלות ולא חשבוניות מס.

עוסק מורשה – אין הגבלה על מחזור העסקאות השנתי, עוסק מורשה חייב לגבות מע”מ בכל חשבונית, הוא רשאי לקזז מע”מ תשומות ועליו להגיש דיווח חודשי או דו חודשי למע”מ. 

חברה בע”מ – חברה היא ישות משפטית נפרדת לבעליה, מטרתה לבצע פעילות עסקית ולהרוויח, ויכול להיות בה בעל מניות יחיד או מספר בעלי מניות ודירקטורים.

 

מה היתרונות והחסרונות של עצמאי לעומת שכיר?

ההתלבטות האם להיות שכיר או להקים עסק ולהפוך לעצמאי משותפת לרבים מהישראלים. שכיר זוכה ליציבות תעסוקתית והוא לא צריך להתמודד עם רשויות המס, דיווחים, גביית כסף מלקוחות, רואי חשבון, ניהול ספרים, הפרשות לביטוח הפנסיוני ועוד, לכן הוא זוכה לראש שקט ויכול להתמקד בעבודתו בלי לקחת את העבודה הביתה. בנוסף, יש חוקים ותקנות המגנים על שכירים לכן רשת הביטחון שלהם רחבה ויעילה. עם זאת, יכולת ההשתכרות וההתפתחות הכלכלית שלו מוגבלת מאחר ויש לו מעסיק ושכר יחסית קבוע.

העצמאי מתמודד עם אתגרים רבים וחוסר יציבות, עליו לנהל במקצועיות את העסק, להגיש דיווחים בזמן לרשויות המס, להיעזר בבעלי מקצוע מנוסים כמו רואה חשבון ויועץ מס, ועליו לדאוג גם לפנסיה שלו. עם זאת, יש לא מעט יתרונות בפתיחת עסק כמו שיפור במצב הכלכלי, עבודה ללא בוס היושב על הראש, אפשרות לנהל את הזמן בהתאם לאורח חייו ועוד.   

 

מה האופק הכלכלי של עצמאי?

פתיחת עסק חדש אינה מתאימה לכל אחד או אחת, ויש להתייחס לניהול העסק ברצינות ובכובד ראש. עצמאי אינו מוגבל מבחינת ההכנסות השנתיות שלו, הוא משלם מיסים בהתאם לגובה ההכנסות, נקודות זיכוי ופרמטרים נוספים. לאחר הקמת העסק אפשר להתפתח מבחינת קריירה ורווחה כלכלית, ולמעשה השמיים הם הגבול עבור העצמאים בכל תחומי העיסוק הקיימים.

 

איך רואה חשבון ותוכנת הנהלת חשבונות מקוונת יכולים לסייע לעצמאי?

ההחלטה להקים עסק חדש אינו פשוטה וכדאי להתייעץ עם רואה חשבון כבר בשלב התכנון. בעזרת רואה חשבון ניתן לבדוק פוטנציאל רווח וכדאיות כלכלית להקמת העסק החדש, כמו כן רואה חשבון יכול לסייע בפתיחת התיקים ישירות מהמחשב שלו במשרד, ותוך פחות -48 שעות הוא מסיים את שלב הרישום ופתיחת התיקים ברשויות המס. רואה חשבון מלווה את העצמאי ומסייע לו לבחון את מצב העסק, לקבל החלטות פיננסיות ועסקיות, לתאם מס ועוד.

כאשר מעסיקים רואה חשבון קבוע נמנעים מבעיות עם רשויות המס, מגישים דיווחים בזמן, משלמים את המקדמות ללא פיגורים וכו’.

כמו כן, מומלץ לכל העצמאים לעבור לתוכנת הנהלת חשבונות באינטרנט כדי להפיק חשבוניות וקבלות דיגיטליות וירוקות, לנהל נכון את העסק, לבצע ניהול ספרים כנדרש בפקודת המס ולהגיש דיווחים בזמן.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי