1-700-700-655 חודש מתנה

פתיחת שותפות - כל מה שרציתם לדעת

איך זה קורה והאם זה כדאי?

שותפות היא התאגדות משפטית בין מספר שותפים, כאשר השותפים יכולים להיות מספר בני אדם, מספר חברות וכד’. השותפים מנהלים יחד את העסק על מנת להפיק רווחים והם אינם מאוגדים בדרך אחרת כמו חברה בע”מ או בצורה של אגודה שיתופית. 

איך פותחים שותפות? איזה סוגים של שותפות קיימים? מה היתרונות ומה החסרונות של רישום שותפות? מה עדיף לפתוח – שותפות כללית או שותפות מוגבלת? המומחים של מערכת הנהלת חשבונות מקוונת UCAN2 הכינו מדריך בנושא פתיחת שותפות.

 

שני סוגי שותפים בשותפות

בשותפות יש שני סוגים של שותפים:

שותף מוגבל

השותף אחראי לחובות השותפות עד לגובה סכום ההשקעה שלו. אם השותפות נקלעת לחובות, השותף המוגבל מסכן רק את סכום השקעתו ולא מעבר לכך.

 

שותף כללי

השותף אחראי לכלל חובות השותפות, ביחד ולחוד, ללא הגבלת הסכום.

 

איך לפתוח שותפות?

כדי להקים שותפות חדשה שנועדה לנהל עסק יש לרשום אותה אצל רשם השותפויות. במעמד זה עליכם להציג את כל הפרטים הבסיסיים של השותפות: שמה, תחום עיסוקה, הכתובת, שמות השותפים והגדרת התפקיד שלהם, וכמובן – תאריך והסכם השותפות.

סעיף 4 לפקודת השותפויות קובעי כי יש לרשום את השותפות שהוקמה לצורך ניהול העסק והפקת רווחים בתוך 30 ימים מיום הקמת השותפות. סעיף 7 לפקודת השותפויות קובע כי רישום שותפות יהיה במשלוח הודעה לרשם השותפויות, אך כיום מבצעים רישום מקוון באתר של רשות התאגידים ויש לצרף הסכם פורמלי בין השותפים וכל השותפים חייבים לחתום על ההודעה.

באתר בו רושמים את השותפות יש לבחור בסוג השותפות אותה מקימים:

שותפות כללית – בשותפות מסוג זה כל השותפים הם שותפים כלליים, כלומר השותפים אחראים ללא הגבלה על חובות העסק, ובנוסף לזאת חלוקת הרווחים נעשית לפי ההסכם שנחתם בין הצדדים. מספר השותפים במסגרת שותפות כללית יכול להיות לפחות 2 שותפים, ויש הגבלה לעד 20 שותפים, למעט שותפות של עורכי דין או רואי חשבון, מאחר שבמקרה זה ניתן לכלול מעל 20 שותפים. בשותפות הכללית כל החברים מנהלים את העסק והם נושאים באחריות לחובות העסק, ביחד ולחוד. כאשר בוחרים בפתיחת השותפות הכללית לא חייבים לערוך הסכם שותפות בשונה מפתיחת שותפות מוגבלת אך חשוב לדעת כי למרות היעדר הרישום עדיין השותפות נוסדה לכן חלים חובות וזכויות על השותפים.

שותפות מוגבלת – השותפות כוללת לפחות שותף כללי אחד, השותף אחראי באופן אישי על כל חיובי השותפות, ויש שותף מוגבל אחד לפחות שהאחריות שלו לחובות העסק מוגבלת לסכום שהוא השקיע בשותפות. במקרה של פתיחת שותפות מוגבלת אין הגבלה על מספר החברים בה, המעמד של שותף מוגבל נקבע בסעיף 63 לפקודת השותפויות, והאחריות שלו מצומצמת עד לגובה ההשקעה שלו, בכפוף להוראות החוק.

על כן, עם תחילת התהליך של השותפות יש צורך להחליט אם יהיה מדובר בשותפות מוגבלת או בשותפות כללית. בשותפות כללית כל השותפים ינהלו יחד את העסק וכולם חייבים, ביחד ולחוד את חובות השותפות. שותפות מוגבלת, לעומת זאת, תורכב משותף אחד לפחות שהשותפות שלו לא מוגבלת ושותף שני שהאחריות שלו מוגבלת.

 

איך מתנהלים מול מס הכנסה ומע”מ?

הדיווח למס הכנסה בתהליך שותפות מתבצע לחוד ולא ביחד, משמע כל שותף ידווח על חלקו בהכנסות באופן אישי. הסיבה לכך היא שמס הכנסה לא מכיר בשותפות כתהליך עסקי, להבדיל אלפי הבדלות מחברה בע”מ שהיא ישות משפטית אשר משלמת מס מופחת, כל עוד הרווחים לא נמשכים על ידי בעלי המניות.

שותפים בשותפות שאיננה מוגבלת חייבים לשאת בהפסדים והתשלומים ללא כל מגבלה, ואם יהיה מצב שבו תוגש תביעה נגד השותפות – כל שותף יהיה חייב לשלם את החוב ביחד ובחוד. מאידך גיסא, שותפות נרשמת במע”מ כגוף אחד והיא מדווחת על כלל העסקאות ומס התשומות של העסק בתיק אחד, ובאמצעות פנקס תשלומים ייעודי כמו חברה בע”מ או עוסק מורשה.

יש לבחור באחד מהשותפים כנציג לצורכי מע”מ ועליו לפעול בשם השותפות בכל הפעילות והדיווחים הקשורים למס ערך מוסף. לכן, כל שותף בשותפות ממלא טופס 821 למע”מ ובנוסף כל שותף ממלא טופס 821 לרישום השותפות ויש להצהיר על הנציג בפני מע”מ.

השותפות חייבת להקפיד על הוראת ניהול ספרים ותיעוד פנים, לרבות ספר הזמנות. הפתרון הנכון להתנהלות תקינה מול רשויות המס היא בעזרת מערכת הנהלת חשבונות כמו המערכת של UCAN2. השותפים חייבים להגיש דוח שנתי למס הכנסה, והדוח חייב לכלול דוח רווח והפסד, טופס פחת, הפרשות סוציאליות ואישורים שונים אחרים.

 

שותפות רשומה או שותפות לא רשומה – מה עדיף?

מבחינת רשויות החוק ורשות המיסים עדיף להקים שותפות בצורה מסודרת ולרשום אותה אצל רשם השותפויות. ישנם שלל עסקים אשר פועלים עם כמה שותפים שבעצם פועלים כעסק בשותפות לכל דבר ועניין, אך הם אינם מודעים לכך.

לכן, מומלץ עוד לפני פתיחת השותפות להיוועץ עם רואה חשבון אשר מתמחה בניהול שותפויות, וכדאי לשקול הסכם כתוב ומפורט הכולל חובות וזכויות, אופן הפעילות וניהול העסק, תהליך קבלת החלטות, דרך לפתרון מחלוקות בין השותפים ועוד. רואה חשבון מנוסה יכול להוות עבורכם לעזר של ממש בכל מה שקשור לעניינים הפרוצדורליים של מס ההכנסה ומע”מ, ויכול להבטיח ניהול תקין ובראש שקט של העסק.

 

יתרונות וחסרונות

יש יתרונות וחסרונות לפתיחת שותפות לעומת פתיחת חברה בע”מ, לכן כדאי להיוועץ עם רואה חשבון כדי לקבל החלטה חכמה ועניינית.

יתרונות:

  • עלויות הקמה וניהול נמוכות יותר בהשוואה להקמת ולניהול חברה.
  • אין צורך במינוי רואה חשבון מבקר.
  • ניהול דינמי בין השותפים.
  • תהליך פירוק השותפות קל יותר מפירוק חברה.
  • המיסוי החל על השותפות הוא אישי ובמקרה של הפסד כל שותף יכול לקזז את ההפסד שלו מול פעילותיו האחרות.

חסרונות:

  • הגבלה על מספר השותפים.
  • מגבלות על העברת זכויות בשותפות.
  • האחריות הבלתי מוגבלת מסוכנת יותר.
  • היבטי המיסוי עדיפים בחברה בהשוואה למיסוי החל על השותפות.
  • מוות או פשיטת רגל של אחד מהשותפים מביא לפירוק ולסיום השותפות.

למידע נוסף ולייעוץ בנושא פתיחת שותפות – אתם מוזמנים ליצור קשר איתנו באמצעות לחיצה על הלינק.

אלפי לקוחות לא טועים

כדאי מאד לשמוע את הלקוחות המרוצים שלנו, עצמאים וחברות – שביעות רצון יוצאת דופן, בעלי עסקים מכל המינים, מכל הסוגים וממגוון עצום של גילאים – כן יש לנו לקוחות צעירים בשנות העשרים ולקוחות שמתקרבים לגיל 80….

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי