1-700-700-655 חודש מתנה

מתנות כהוצאה מוכרת

הקושי בהכרה במתנות כהוצאות מוכרות נובע מהעובדה שמתנות ניתנות על מנת שלא לקבל תמורה בעבורן

הקושי בהכרה במתנות כהוצאות מוכרות

בעלי עסקים מעניקים מתנות לעובדים, לספקים, לנותני שירותים וגם ללקוחות החשובים כדי לשמור על קשר טוב ועל מנת לטפח את הקשרים עם העובדים, הלקוחות והספקים. פעמים רבות נותנים את המתנה תוך ציפייה לקבל תמורה עתידית בגין הנתינה, בצורה ישירה או עקיפה, אך קיים קושי להכיר במתנות כהוצאות מוכרות בגלל העובדה שמתנות ניתנות על מנת שלא לקבל תמורה בעבורן.

חוקי המס קובעים מספר כללים וסכומי כסף המהווים בגדר הוצאה שניתן להכיר בה. יש 2 אפשרויות מרכזיות להכרה בהוצאות שמטרתן רכישת מתנות לצורך שמירה על קשר עם ספקים, לקוחות ועובדים: מתנות ללקוחות ו/או לספקים עד לסכום של 220 ₪ למתנה (נכון לשנת 2022), וכן מתנות לעובדים. בהקשר של מתנות לעובדים יש התייחסות מיוחדות בחוקי המס ונרחיב על כך בהמשך המדריך.

 

הוצאה מוכרת – הוצאה לצורך ייצור הכנסה

המשמעות האמיתית של נתינת מתנה היא אי התמורה בגין הנתינה, מכאן שעצמאי שנותן מתנות לא יכול לקבל הכרה ברשות המיסים על הוצאה זו מאחר והוצאה מוכרת היא לשם ייצור הכנסה. אולם, פעמים רבות נתינת המתנה כרוכה בציפייה של הנותן לקבל תמורה עתידית בגין הנתינה. הוצאות למתנה כזו, כאשר היא במישור ייצור ההכנסה, תהווה הוצאה מוכרת.

חשוב לזכור כי סעיף 17 לפקודת מס הכנסה קובע כי הוצאה מוכרת היא הוצאה המשמשת לצורך ייצור הכנסה. עם זאת, יש להתייחס לעמדת רשות המיסים לגבי מתן מתנות לעובדים, ספקים ולקוחות. לכן, בחלק מהמקרים רשות המיסים מכירה ברכישת וחלוקת מתנות כהוצאה מוכרת, ויש להתייחס לעקרונות שנקבעו.

 

עקרונות מרכזיים לניכוי מתנות כהוצאה מוכרת

מערכת הנהלת חשבונות מפרטת, מתנות יוכרו כהוצאות מוכרות בהתאם לעקרונות הבאים:

מתנות לבעלי קשר עסקי עם העסק

מתנות שניתנו ללקוחות, ספקים ובעלי קשר עסקי אחר עם העסק הנותן את המתנה, רואים כאילו ניתנו לצורך ייצור ההכנסה, ובלבד, שסכום ההוצאה המוכרת לכל מקבל מתנה לא יעלה על התקרה השנתית (220 ש”ח ב 2022) שנקבעה לעניין זה לשנה. תנאי הכרחי להכרה בהוצאה הנו כי נרשמו פרטי זהות המקבל על מנת לאמת כי אכן קיים קשר עסקי עם נותן המתנה. עוד יירשם, מקום נתינת המתנה והכול בתנאי שקיימות אסמכתאות לאימות ההוצאה. עובד כטובת הנאה בשכר שממנה יש לגלם מס במקור. כאשר לא ניתן לזהות את הסכום שהועבר לעובד. דהיינו, השתתפות המעביד אינה מחושבת לפי מספר המשתתפים בפועל באותו אירוע. כגון מסיבת סוף שנה, יום ספורט או חגיגת יובל ולא ניתן ליחסה לעובד ספציפי – לא ייעשה גילום מס, אלא ישולמו בגינה מקדמות על חשבון הוצאות עודפות (בחברה בע”מ).

מתנות לעובדים בעבור אירועים אישיים

כאשר המדובר במתנה הניתנת בגין אירוע אישי של עובד, תותר המתנה גם ללא זקיפתה לשכר העובד, עד תקרה מרבית שנתית הזהה לתקרת שווי המתנה הניתנת לבעלי קשר עסקי עם העסק, כאמור לעיל. ראוי לציין כי הסכום מתעדכן בכל שנה בהתאם לתקנה 2(4) לתקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות), וכל סכום העולה על התקרה שנקבעה יחוייב במס כתוספת לשכר. כאשר מתייחסים להיבט המעביד ההוצאה בגין רכישת המתנה לעובד בעבור אירוע אישי הינה הוצאת מותרת בניכוי בידי המעסיק, כמובן בכפוף למגבלת הסכום הקבועה בתקנות.

 

כאשר המתנות הניתנות לבעלי קשר עסקי או לעובדים, הנן בסכומים משמעותיים או ניתנו בתדירות רבה, כגון סופי שבוע, נסיעות לחו”ל, מוצרי העסק, פרסים, בונוסים וכיוצא באלו, הרי ייתכן שהמדובר למעשה, בתמורה נוספת שכמוה כתשלום לכל דבר. במקרה זה, ייתכן וחלה על נותן המתנה החובה לנכות מס במקור משווי המתנה, לפי הוראות הניכוי במקור. באם ינוכו ניכויי המס במקור, יוכרו ההוצאות כולן. ללא ניכוי המס במקור, לא יוכרו ההוצאות.

 

מתנות לכנסים והרצאות כהוצאה מוכרת

עסקים וארגונים רבים משקיעים לא מעט משאבים בהפקת כנסים, ימי עיון והרצאות, במהלך הכנס המקצועי מקובל לחלק למשתתפים מתנות מקוריות, שהן למעשה מוצרי פרסום וקידום מכירות עם מיתוג של בית העסק. נשאלת השאלה האם ברשות המיסים רואים במתן מתנות לכנסים והרצאות כהוצאה מוכרת או לא.

במס הכנסה מבדילים בין מתנות הניתנות ללא כל התחייבות כמו מתנה לעובד לבין מתנות הניתנות לצורכי שיווק וקידום המכירות בבית העסק. הדין של הוצאות אלו נבחן ברשות המיסים על פי סעיף 17 לפקודת מס הכנסה, והכלל הוא להחשיב מתנות לכנסים כהוצאה מוכרת מאחר וזו הוצאה שיצאה כולה לצורך ייצור הכנסה בשנת המס, על כן מתנות לכנסים והרצאות כהוצאה מוכרת ייחשבו כחלק מההוצאה של העסק לשיווק ולקידום המכירות.

במע”מ ההתייחסות שונה לגבי הוצאות אלו, והוראת תאמ”ו 62.503.3 קובעת כי מתנה נחשבת בדרך כלל לעסקה שהצדדים קשורים בה, לכן חלים עליה הכללים המחייבים. אם המתנות ניתנות לצורכי בית העסק, למשל מתנות לכנסים או לקידום מכירות, ניתנת הנחה של 100% לכן אין תשלום מס בפועל ושווי המתנה לא יחויב במס ערך מוסף.

המידע לקוח מתוך ספר “הוצאות מוכרות למס” מאת עו”ד רו”ח רמי אריה בהוצאת מיסים
ועסקים בע”מ – www.ralc.co.il

חזרה לרשימת מאמרים

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי